Kā uzturēt kārtību virtuvē un birojā: ko darīt ar gadžetiem, ko nelieto katru dienu

Mūsdienās ikdienu pārpludina dažādi sadzīves aparāti un ierīces – virtuves kombaini, blenderi, kafijas aparāti, vafeļu pannas, printeri, uzlādes stacijas, pat nelieli ventilatori. Tie visi šķiet noderīgi, taču – cik bieži mēs tos tiešām izmantojam? Rezultāts – pārbāztas darba virsmas gan virtuvē, gan birojā, gan garāžā, kas ne tikai traucē ērti darboties, bet arī vizuāli noslogo telpu un nepalīdz uzturēt kārtību. Šajā rakstā aplūkosim, kāpēc vērts atteikties no šī ieraduma, kas palīdz uzturēt kārtību un kāpēc radīt tīrāku, mierīgāku vidi sev apkārt, iedvesmojoties arī no japāņu minimālisma principiem.

Tīras darba virsmas = mierīgāks prāts

Pētījumi liecina, ka pārblīvēta vide negatīvi ietekmē koncentrēšanos, rada trauksmi, traucē uzturēt kārtību un pat samazina vēlmi gatavot ēdienu vai iesākt kādu darbu. Tīra, sakārtota darba virsma, gluži kā saklāta gulta no rīta, var kalpot kā signāls smadzenēm – viss ir kārtībā, tu vari darboties brīvi. Jo mazāk objektu uz virsmas, jo mazāk vizuāla trokšņa. Tā ir telpa, kur elpot – gan tev, gan tavai radošajai enerģijai.

“Prom no acīm, prom no prāta” – bet šoreiz tas nāk par labu

Parasti šis teiciens tiek minēts negatīvā nozīmē, bet sadzīves priekšmetu kontekstā tas var strādāt mūsu labā. Ja vafeļu panna tiek lietota reizi mēnesī, vai tai tiešām jāatrodas uz virtuves virsmas ikdienā? Tieši pretēji – jo mazāk mēs redzam nevajadzīgās ierīces, jo vieglāk uzturēt kārtību. Turklāt – retāk lietoti priekšmeti skapī arī mazāk pievelk putekļus un taukus, īpaši virtuvē.

Japāņu minimālisma princips: Danshari

Japāņu filozofija danshari mudina attīrīt savu vidi no visa liekā, atteikties no lietām, kas vairs nekalpo mērķim, un atbrīvot vietu telpas enerģijai plūst. Šis princips lieliski piemērojams arī sadzīves organizēšanā un kārtības uzturēšanā. Danshari iedrošina pārdomāt, vai katrs priekšmets mūsu redzeslokā tiešām ir nepieciešams. Ja ne – tas pelnījis atrasties citā vietā, prom no acīm, bet ne prom no funkcionalitātes.

Zonēšana: loģika telpu sakārtojumā

Svarīgs aspekts ir zonēt telpas atbilstoši to funkcijām. Piemēram, virtuvē var iekārtot zonu “ikdienas lietām” (tosteris, tējkanna), bet pārējo – “periodiskai lietošanai” – glabāt augstākajos plauktos vai atvilktnēs.

Birojā – uz galda tikai dators, lampa un pierakstu klade, pārējais – atvilktnēs.

Garāžā – sezonālās ierīces kastēs ar uzrakstiem.

Zonēšana rada loģisku sistēmu, kas palīdz uzturēt kārtību ilgtermiņā.

Kā izveidot uzturamu kārtības sistēmu

Lai kārtība būtu noturīga, tai jābalstās uz vienkāršiem ieradumiem un praktiskiem risinājumiem. Ieteicams izmantot kastes, konteinerus, organizatorus, etiķetes un plauktu sadalītājus un iekaramos plauktus, lai katrai ierīcei būtu sava noteikta vieta. Piemēram, atsevišķa kaste ar uzrakstu “svētku ierīces” – tajā var salikt fondju katlu, piparkūku formiņas un Ziemassvētku krūzes. Tas palīdz gan uzturēt sistēmu, gan atvieglot atrast meklēto.

Kārtība arī birojā un garāžā

Šī ideja nav piemērojama tikai virtuvei. Birojos bieži novēro printerus, skenerus vai dokumentu kaudzes uz galda – pat ja tās izmanto reizi nedēļā. Novieto tās skapī vai atvilknēs, un redzēsi, kā mainās darba vide.

Garāžās – bieži uz darbagalda mētājas dažādi instrumenti, ko lieto tikai reizēm. Risinājums: pieliekamie plaukti, āķi pie sienas vai aizverami skapīši.

Pirms un pēc: kā mainās sajūta telpā

Telpas pārmaiņas pēc šādas organizēšanas ir jūtamas ne tikai vizuāli, bet arī emocionāli. Cilvēki bieži saka, ka pēc darba virsmu atbrīvošanas viņiem pieaug vēlme gatavot, strādāt, pat vienkārši uzturēties telpā.

Tīra, nepārblīvēta vide ir kā balta lapa – tajā vieglāk radīt un justies brīvi. Ja vēlies sevi iedvesmot – uztaisi pirms un pēc fotogrāfijas, rezultāts tevi patīkami pārsteigs.

Nobeigumā

Mēs neesam ierīču noliktava – mēs esam cilvēki, kam nepieciešama telpa domām, radošumam un mieram. Atbrīvojot darba virsmas no retāk lietojamiem aparātiem un ierīcēm un ieviešot kārtības principus, mēs iegūstam ne tikai skaistāku vidi, bet arī skaidrāku prātu. Sāc ar vienu plauktu vai galdu – un pavēro, kā mainās tava ikdiena. Mazāk tiešām ir vairāk.

👉 Lasīt vēl: 10 praktiski virtuves organizēšanas padomi

Dalīties

Citi stāsti

Pareizi sakārtots ledusskapis ar veselīgiem pārtikas produktiem un uzglabāšanas traukiem.

Kā organizēt ledusskapi

Sakārto ledusskapi gudri – uzzini vienkāršus padomus un iepazīsti praktiskus produktus, kas palīdz uzturēt kārtību, ietaupīt vietu un saglabāt pārtiku svaigu.

Lasīt...