Maza virtuve? Lūk, kā maksimāli izmantot katru centimetru

Dzīvot ar nelielu virtuvi nenozīmē atteikties no kārtības, ērtībām vai gaumīga interjera. Pat viskompaktākajās virtuvēs ir iespējams radīt funkcionālu, pārskatāmu un estētiski pievilcīgu vidi, ja tiek izmantoti gudri organizēšanas risinājumi.

Šajā rakstā apkopojām efektīvākās stratēģijas, kā maksimāli izmantot katru centimetru mazā virtuvē, saglabājot gan komfortu, gan lietošanas ērtumu.

1. Izmanto vertikālo telpu

Mazā virtuvē bieži vien nepietiek virsmas platības, taču nereti paliek neizmantotas sienas. Stiprināmi plauktiņi, sienas stieņi ar āķiem, magnētiskie turētāji un konteineri ir ideāli risinājumi, lai novietotu biežāk lietojamos virtuves rīkus, garšvielas vai dvieļus.

Vertikālie risinājumi atbrīvo darba virsmu un padara biežāk lietotās lietas viegli pieejamas.

2. Kastes un konteineri – organizētas sistēmas pamats

Caurspīdīgas plastmasas vai stikla kastes ar vākiem ir lieliski palīgi, lai uzturētu kārtību skapīšos, atvilktnēs un pat ledusskapī. Grupējot produktus pa kategorijām (piemēram, brokastu produkti, cepšanas piederumi, konservi), ikdienas lietas vienmēr būs viegli atrodamas.

Izvēlies kastes ar rokturiem, lai būtu ērtāk izvilkt un tīrīt. Turklāt vizuāli sakārtota vide rada sajūtu, ka vietas ir vairāk, nevis mazāk.

3. Racionāli sakārtots ledusskapis

Ledusskapis nereti ir neorganizēts un tajā rodas lieki zudumi. Ar ledusskapim paredzētām kastēm un nodalījumiem var sakārtot produktus tikpat precīzi kā veikala plauktos. Grupē augļu un dārzeņu kategorijas, piena produktus, pusfabrikātus.

Turklāt tas padara plānošanu efektīvāku un samazina iespēju aizmirst par produktu derīguma termiņiem.

4. Atbrīvojies no horizontālā domāšanas veida

Tradicionāli trauki un piederumi tiek novietoti horizontāli, taču vertikāla uzglabāšana var ietaupīt daudz vietas. Glabā pannas vertikālos plauktiņos, nažus un virtuves piederumus statīvos vai speciālos konteineros, kas atrodas uz darba virsmas vai sienas.

Šis princips darbojas arī uzglabājot dēlīšus, cepšanas formas vai paliktņus.

5. Maksimizē vietas stūros un “neredzamos” laukumus

Skapīša dziļums, augšējās virsmas, stūru plaukti un vieta zem izlietnes bieži ir neizmantotas vietas. Izmantojot pielāgotas kastes vai grozus, šajās zonās var novietot reti lietotus piederumus, papildu krājumus vai sīkas lietas, kas ikdienā netraucē, bet ir vajadzīgas pa rokai.

Tāpat var izmantot pieliekamos plauktus vai izvelkamus grozus, kas palīdz piekļūt pat virtuves “tumšajiem stūriem”.

6. Regulāri pārskati produktus un priekšmetus

Reizi mēnesī vai sezonā vēlams pārskatīt, kas ir kļuvis lieks. Nereti neliela virtuve neizskatās maza, bet gan pieblīvēta ar nevajadzīgām lietām. Tā vietā, lai meklētu lielāku telpu, reizēm pietiek ar efektīvāku un pārskatāmāku sakārtošanu un  atbrīvošanās no liekā.

Noslēgumā

Maza virtuve var būt ne tikai praktiska, bet arī patīkama un estētiska, ja tajā ir skaidra sistēma un viss ir savā vietā. Organizēšanas kastes, trauki un vertikālie risinājumi sniedz iespēju no jauna atklāt tavas virtuves potenciālu.

Apskati mūsu atlasīto kolekciju organizēšanai un sāc pārvērst savu virtuvi jau šodien!

Skatīt virtuves kastes
 
Iepazīties ar trauku kolekciju

Dalīties

Citi stāsti

Pareizi sakārtots ledusskapis ar veselīgiem pārtikas produktiem un uzglabāšanas traukiem.

Kā organizēt ledusskapi

Sakārto ledusskapi gudri – uzzini vienkāršus padomus un iepazīsti praktiskus produktus, kas palīdz uzturēt kārtību, ietaupīt vietu un saglabāt pārtiku svaigu.

Lasīt...