Kārtība virtuvē: 10 pārbaudīti veidi, kā gudri sakārtot skapīšus

Virtuves skapīši bieži kļūst par vietu, kur krājas viss – no pusizlietotiem iepakojumiem līdz traukiem, kurus sen neesam lietojuši. Sakārtota telpa ne tikai atvieglo ikdienu, bet arī padara gatavošanu patīkamāku. Ja arī tev šķiet, ka skapīšos valda neliels haoss, šie 10 vienkāršie ieteikumi palīdzēs ieviest kārtību un uzturēt to ilgtermiņā.

1. Izņem visu laukā un izvērtē – tikai nepieciešamais paliek

Pirmais solis, lai ieviestu kārtību skapīšos, ir sākt no nulles — iztukšo tos pilnībā. Tikai redzot visu, kas tajos slēpjas, iespējams godīgi izvērtēt, kas tev patiesi vajadzīgs. Nereti skapīšos glabājas lietas, kuras nav lietotas mēnešiem vai pat gadiem: saplaisājuši plastmasas trauki, vāki bez traukiem, divpadsmit vienādas krūzītes un dažādi “var noderēt” priekšmeti, kuri nekad tā arī nav noderējuši.

Izņemot visu laukā, ieteicams katru lietu apskatīt individuāli: vai tā ir funkcionāla, vai to lieto, vai tā ir vesela? Šis ir arī lielisks brīdis, lai pārbaudītu derīguma termiņus pārtikas precēm un notīrītu plauktus. Izmet, atdod vai nodod pārstrādei visu lieko — tikai tā vari radīt vietu tam, kam tiešām jābūt pa rokai.

Atceries: kārtība nav par to, lai glīti saliktu daudz lieku lietu, bet gan par to, lai katrai noderīgai lietai būtu sava vieta un jēga.

2. Grupē pēc kategorijām – garšvielas, trauki, pārtika u.c.

Kad skapīši ir iztīrīti un liekais noņemts, nākamais solis ir salikt lietas atpakaļ, sagrupējot tās loģiskās kategorijās. Tas palīdzēs gan uzturēt kārtību ilgtermiņā, gan ātri atrast nepieciešamo. Domā par savu virtuvi kā par nelielu veikalu vai darbnīcu — katrai lietu grupai jābūt savai “zonai”.

Piemēram, garšvielas var būt vienā kastītē vai plauktā, lai tās neizbirst pa visu skapīti. Pārtikas krājumi (piemēram, makaroni, rīsi, konservi) – citā zonā. Trauki un bļodas – vienuviet, sadalīti pēc lietošanas biežuma. Atsevišķi vari veidot arī kategorijas “cepšanai”, “brokastīm” vai “bērniem”, ja tas palīdz ikdienas ritmā.

Kategorizēšana samazina jucekli, palīdz atpazīt lieko un padara virtuves lietošanu vienkāršāku. Jo skaidrāk katrai grupai ir sava vieta, jo vieglāk visu atkal nolikt atpakaļ – arī citiem ģimenes locekļiem.

3. Lieto caurspīdīgas kastes vai grozus – viss būs pārskatāmāk

Viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā uzturēt kārtību virtuves skapīšos, ir izmantot caurspīdīgas uzglabāšanas kastes vai grozus. Tie palīdz ne tikai sakārtot lietas, bet arī ātri pārskatīt, kas ir kur. Vairs nav jārokas pa plauktiem vai jācilā iepakojumi – viss redzams uzreiz.

Caurspīdīgas kastes ir īpaši noderīgas pārtikas produktu glabāšanai: tās ļauj viegli redzēt, cik daudz kā vēl ir atlicis, un nepieļaut pārtikas sabojāšanos vai dubultu pirkšanu. Savukārt grozi ar rokturiem labi noder stūra vai augšējos skapīšos – tos var viegli izvilkt kā atvilktni.

Svarīgi – izvēlies kastītes atbilstoši plaukta izmēriem un lietošanas mērķim. Sakārtota sistēma ar skaidrām zonām padara virtuvi ne tikai funkcionālāku, bet arī vizuāli tīrāku un mierīgāku.

4. Novieto biežāk lietoto priekšā, retāk lietoto – dziļāk

Lai virtuve patiešām būtu ērta ikdienas lietošanā, tai jābūt pielāgotai tavai rutīnai. Viens no vienkāršākajiem, bet svarīgākajiem organizēšanas principiem – lietām, ko izmanto visbiežāk, jābūt pa rokai. Tas nozīmē – novieto tās skapīša priekšpusē, acu augstumā vai rokas stiepiena attālumā.

Retāk lietojamās lietas – piemēram, svētku trauki, īpaši cepamformas vai sezonālas sastāvdaļas – var droši novietot dziļākos vai augstākos plauktos. Tas palīdzēs samazināt lieku kustināšanu, taupīt laiku un vienkāršot gatavošanas procesu.

Atceries – virtuves kārtība nav tikai par estētiku, bet arī par funkcionalitāti. Jo loģiskāk viss novietots, jo patīkamāk būs darboties savā telpā.

5. Vertikāli sakārtoti vāki un dēlīši ietaupa vietu

Viena no biežākajām problēmām virtuves skapīšos ir nestabili sakrauti vāki, dēlīši un paplātes, kas gāžas un aizņem pārāk daudz vietas. Risinājums? Vertikāla uzglabāšana. Tā ne tikai ietaupa vietu, bet arī padara šo priekšmetu izņemšanu daudz ērtāku.

Lai to panāktu, vari izmantot speciālus nodalītājus, trauku žāvētāja tipa statīvus vai pat vienkāršas organizatoru kastes ar sadalītājiem. Šādi novietoti vāki un dēlīši nestāvēs viens uz otra, bet kārtīgi rindiņā kā mapes, kur katru var izņemt, nepārjaucot visu pārējo.

Šis princips lieliski darbojas arī šaurās atvilktnēs vai skapīšu sānos – katra mazā niša var kļūt noderīga. Vertikāla uzglabāšana ir gudrs veids, kā saglabāt kārtību un ietaupīt vietu bez kompromisiem ērtībā.

6. Stūra plauktos izmanto grozus ar rokturiem

Stūra plaukti virtuvē bieži vien ir neērti pieejami un ātri kļūst par “aizmirsto zonu”, kur uzkrājas viss, kas nav atradis vietu citur. Lai šo vietu izmantotu gudri un ērti, lielisks risinājums ir grozi vai kastes ar rokturiem. Tos vari vienkārši izvilkt kā atvilktni un viegli piekļūt visam saturam – bez liekas burzīšanās pa stūra dziļumiem.

Izvēlies grozus ar stingru formu un pietiekami platu atvērumu, lai tajos varētu salikt vienas kategorijas lietas – piemēram, brokastu produktus, rezerves pārtikas iepakojumus vai dzērienus. Rokturi palīdz ne tikai ērtāk izņemt, bet arī vieglāk pārkārtot vai iztīrīt saturu.

Šāda pieeja padara arī visgrūtāk izmantojamos skapīšu stūrus funkcionālus, pārskatāmus un patīkamus lietošanā. Katrai zonai var būt sava jēga – pat tai, kas agrāk šķita lieka.

7. Etiķetes kārbu skaistumam un skaidrībai

Kad lietas glabājas skaistos traukos un kastītēs, nākamais solis ir padarīt tās atpazīstamas ar etiķetēm. Tās nav tikai dekoratīvs sīkums — etiķetes ir praktisks veids, kā uzturēt kārtību un izvairīties no minēšanas, kad steidzīgā brīdī meklē konkrētu sastāvdaļu vai priekšmetu.

Piemēram, līdzīga izskata burkās var būt gan milti, gan pūdercukurs, gan ciete — bez etiķetes var viegli sajaukt. Skaidrs apzīmējums uz konteinera palīdz ātrāk atrast vajadzīgo, uzturēt kārtību un ļauj arī citiem ģimenes locekļiem vieglāk orientēties.

Lieto vienotus, glītus marķējumus, kas ne tikai atvieglo ikdienu, bet arī padara virtuvi vizuāli sakoptāku. Vari izvēlēties uzlīmes, krīta etiķetes vai atkārtoti lietojamus marķējumus — kā nu sirdij tuvāk. Un, ja viss ir saprotami apzīmēts, arī uzturēt kārtību kļūst daudz vieglāk.

8. Plauktu ieliktņi – lieliska telpas dubultošanas metode

Virtuves skapīši bieži vien ir augstāki nekā nepieciešams, un starp plauktiem paliek neizmantota, “tukša” telpa. Tieši tur plauktu ieliktņi jeb papildplaukti nāk palīgā — tie ļauj efektīvi “dubultot” uzglabāšanas vietu, nepalielinot skapīša izmēru.

Ar šiem vienkāršajiem organizatoriem var izveidot papildu līmeni, piemēram, krūzītēm, šķīvjiem, bļodām vai pat konserviem. Tā vietā, lai viss stāvētu vienā kaudzē, tu iegūsti skaidru pārskatu un ērtāku piekļuvi katram priekšmetam.

Plauktu ieliktņi ir arī lieliski pārvietojami, un tos var pielāgot dažādu skapīšu augstumam. Šī metode ne tikai uzlabo kārtību, bet arī palīdz maksimāli izmantot katru centimetru, kas citādi paliktu neizmantots. Mazs risinājums – liela atšķirība ikdienā!

9. Izmanto durtiņu iekšpusi

Virtuves skapīšu durtiņas bieži vien tiek ignorētas, taču to iekšpuse ir vērtīga un neizmantota telpa, kur var ērti novietot mazākas lietas. Ar pavisam vienkāršiem risinājumiem, piemēram, pašlīmējošiem āķīšiem, plānām kabatiņām vai metāla turētājiem, durtiņas var pārvērst par funkcionālu organizēšanas virsmu.

Uz āķīšiem vari pakarināt mērkarotes, virtuves šķēres, vākus vai dvieļus, bet plānās kabatiņās lieliski iederas garšvielu paciņas, plastmasas maisiņi vai folija rullīši. Ir arī speciāli grozi un turētāji, ko var stiprināt pie durvīm bez urbšanas.

Šis risinājums ir ideāli piemērots mazām virtuvēm vai gadījumos, kad katrs centimetrs ir svarīgs. Durtiņu iekšpuse var būt nemanāma, bet ļoti noderīga sabiedrotā kārtības uzturēšanā.

10. Regulāri pārskati un pielāgo – virtuve mainās līdz ar tevi

Kārtība nav vienreizējs projekts — tā ir dinamisks process, kas mainās līdz ar tavu ikdienu, paradumiem un vajadzībām. Varbūt kādreiz lietoji daudz cepšanai paredzētas lietas, bet tagad vairāk gatavo ātras maltītes. Vai varbūt ģimenē ienākuši bērni, un jāpielāgo plaukti, lai viss būtu droši un ērti pieejams.

Lai virtuve paliktu funkcionāla, ir svarīgi laiku pa laikam pārskatīt tās saturu, atbrīvoties no liekā un pārkārtot to, kas vairs neder. Tas var būt pavisam vienkārši — reizi mēnesī apskatīt vienu skapīti vai atvilktni un uzdot sev jautājumu: Vai šī kārtība man vēl strādā?

Nelielas izmaiņas var dot lielu efektu. Kārtība, kas pielāgojas dzīvei, ir visvērtīgākā, jo tā atvieglo ikdienu un ļauj virtuvei būt par patiesi ērtu telpu — tieši tādu, kāda tev šobrīd vajadzīga.

Noslēgumā

Sakārtota virtuve nav tikai skaists skats – tā ir ikdienas ērtība, miers un vienkāršība, kas ļauj vairāk koncentrēties uz to, kas patiešām svarīgs. Ieviešot šos 10 principus pamazām, soli pa solim, tu radīsi vidi, kurā ir vieglāk gatavot, atrast vajadzīgo un uzturēt kārtību ilgtermiņā.

Neviens risinājums nav jāīsteno uzreiz un perfekti – svarīgākais ir pielāgot virtuvi savai dzīvei, ne otrādi. Ar nelielām pārmaiņām iespējams panākt lielu atšķirību. Lai tava virtuve kļūst par vietu, kur jūties labi – sakārtoti, viegli un ar prieku.

Dalīties

Citi stāsti

Pareizi sakārtots ledusskapis ar veselīgiem pārtikas produktiem un uzglabāšanas traukiem.

Kā organizēt ledusskapi

Sakārto ledusskapi gudri – uzzini vienkāršus padomus un iepazīsti praktiskus produktus, kas palīdz uzturēt kārtību, ietaupīt vietu un saglabāt pārtiku svaigu.

Lasīt...